Ομιλία στην ολομέλεια

Ομιλία στις επιτροπές

«Το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ λύνει σημαντικά θέματα που επηρέαζαν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών»

«Το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ λύνει σημαντικά θέματα που επηρέαζαν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών»

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (09/11/17) με θέμα τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε αναφορικά με τα άρθρα που επιλύουν, όπως είπε, χρόνια προβλήματα των νησιών.

Διαβάστε Περισσότερα…

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τροπολογία δεν πλήρωσαν τα δάνεια τους και «έριξαν» τα χρήματα στις εκλογές του 2012

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Παρεκκλίνοντας λίγο από το θέμα, θα ήθελα να μιλήσω λίγο για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που τόσος λόγος έχει γίνει από τη αξιωματική αντιπολίτευση. Γνωρίζουμε ότι αυτή την στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και δίνει μία μάχη για να μην υποταχθεί στις μνημονιακές πολιτικές, που ήδη είχαν υπογραφεί από την αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν κυβέρνηση.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί μία τελευταία γραμμή άμυνας, προκειμένου να μην εκβιαστούμε στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, υπερασπίζετε τους πολίτες και τα δικαιώματά τους, δεν καταστρέφει ζωές, δεν δημιουργεί στρατιές ανέργων, δεν οδηγεί τους πολίτες στην αυτοκτονία.

Εξάλλου, αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ελάχιστες ώρες μετά από την έκδοσή της, συζητείται ήδη στην Επιτροπή και θα πάει άμεσα για ψήφιση, ενώ πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που κατήργησαν Φορείς, τελικά δεν συζητήθηκαν ποτέ. Τα λέω όλα αυτά, για να τα θυμόμαστε.

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, ο Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η Εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα το πρωί στο νομοσχέδιο για την Ε.Ρ.Τ., όπου πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και δεν είπε τίποτα για το νομοσχέδιο.

Όμως, αναρωτήθηκε τελικά, πόσοι είναι αυτοί που θα επαναπροσληφθούν; Είναι απλό, είναι πάρα πολύ απλό: είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο από τις πολιτικές του μνημονίου και της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή είναι αποκατάσταση αδικίας. Για αυτούς τους ανθρώπους μιλάμε, για τους ανθρώπους που απολύσατε.

Επειδή, τίθεται και το θέμα του «εκ συνδικαλισμού», που είναι νεοτερισμός, κύριε Υπουργέ. Είναι δυνατόν να συζητάμε, για το αν θα πρέπει να υπάρχουν στα πειθαρχικά συμβούλια εκπρόσωποι των εργαζομένων; Δηλαδή, ποια είναι η δική σας αντίληψη; ότι οι εργαζόμενοι είναι τα υποχείριά σας – είναι οι πολιτικοί σας πελάτες για ρουσφέτια;

Γιατί η δική μας αντίληψη είναι ότι οι εργαζόμενοι, είναι οι συνεργάτες μας και είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν να ασκήσουμε την πολιτική και άρα θα πρέπει να έχουνε λόγο και όταν διώκονται, δηλαδή στα πειθαρχικά συμβούλια.

Επίσης, τέθηκε ότι το τεκμήριο αθωότητας δεν συνδέεται με την αυτοδίκαιη αργία. Αλήθεια, να πάμε να το πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν 2 χρόνια και με πιθανόν άδικες κατηγορίες και είναι εκτός δουλειάς τόσο καιρό; Να πάμε να το πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα, όταν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά το τι έχει συμβεί, βρέθηκαν σε αργία;

Ένα τελευταίο σχόλια θα ήθελα να πω, σε ότι αφορά τους δημοτικούς αστυνομικούς. Ακούσαμε και αν θέλετε συμφωνώ με αυτό που είπε ο Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι πρέπει η εθελοντικότητα να εφαρμοστεί για όλους τους δημοτικούς αστυνομικούς. Θα συμφωνήσω.

Θα πρέπει όμως να μην τους διαχωρίσουμε σε πατρικίους και πληβείους. Εδώ, όμως πρέπει να ακουστούν και αυτοί, οι οποίοι τους θέσανε σε διαθεσιμότητα, τους χωρίσανε σε πατρικίους και πληβείους και πολλούς από αυτούς τους έχουν ακόμη στα σπίτια τους. Εγώ, νομίζω ότι είναι υπερβολή και δεν θα ήθελα να το χαρακτηρίσω κάπως διαφορετικά. Κάποτε, θα πρέπει να θυμόμαστε και το τι έχουμε κάνει, πριν να μιλάμε με τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Σας ευχαριστώ πολύ.