Συνέντευξη στο Real Fm και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη έδωσε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Μέχρι στιγμής, περίπου μια βδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΜΙ- www.metaforikoisodynamo.gr- έχουν πάρει Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη, περίπου 8000 κάτοικοι νησιών. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τα πρώτα ταξίδια στο πλαίσιο του μέτρου και οι νησιώτες πρόκειται να λάβουν το ισοδύναμο, στους λογαριασμούς τους, στο τέλος αυτού του μήνα. Από το Σεπτέμβρη οι νησιώτες επιχειρηματίες θα μπορούν να περάσουν ηλεκτρονικά τα παραστατικά της μεταφοράς των προϊόντων και επιστροφή του ισοδύναμου στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων αναμένεται να γίνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου».

«Όλα δείχνουν πως το μέτρο έχει ξεκινήσει πολύ καλά. Όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, τα αντιμετωπίσαμε αμέσως και είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια».

«Το ΜΙ είναι ένα μέτρο που στοχεύει στην ανάπτυξη των νησιών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Παράλληλα είναι ένα σημαντικό μέτρο για τον προϋπολογισμό της νησιωτικής οικογένειας, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κατοίκων μικρών νησιών- που χρειάζεται να μετακινηθούν αρκετές φορές τόσο προς το ηπειρωτικό κέντρο, όσο και προς το κέντρο της διοικητικής τους περιφέρειας- το όφελος φτάνει, για μια τετραμελή οικογένεια, το εξάμηνο, μέχρι και 1400€. Αντίκτυπο ιδιαίτερο θα έχει το μέτρο και στις τιμές των προϊόντων, αφού το κόστος μεταφοράς τους θα καλύπτεται πλήρως από την επιδότηση του μεταφορικού ισοδύναμου».

Το Δημόσιο χρειάζεται στοχευμένες προσλήψεις

«Οι διαφορές μεταξύ της πολιτικής που εμείς θέλουμε να ασκήσουμε, με το πρόγραμμα και τις πολιτικές που υπερασπίζεται η Ν.Δ., είναι μεγάλες και τώρα που τελειώνει το Μνημόνιο και θα υπάρξουν περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στην πολιτική που μπορεί να ασκηθεί από μια Κυβέρνηση, αυτές θα φανούν ακόμη πιο έντονα. Για παράδειγμα, είναι εγνωσμένη η ανάγκη στήριξης της Υγείας και της Παιδείας με νέες προσλήψεις. Εμείς καταφέραμε, σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς του Δημοσίου, να αλλάξει ο κανόνας και να γίνεται μια πρόσληψη- για μια αποχώρηση. Ο κ. Μητσοτάκης, πολλές φορές έχει δηλώσει ότι θέλει να επανέλθει στον κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα  αυτό ουσιαστικά να δημιουργήσει ασφυξία σε Υγεία και Παιδεία».

Πάγια θέση μας είναι πως το Δημόσιο χρειάζεται στοχευμένες προσλήψεις, έτσι ώστε να είναι αποδοτικότερο και οι ανάγκες που υπάρχουν είναι εμφανείς. Για παράδειγμα κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε 25.000 αναπληρωτές καθηγητές με ένα καθεστώς που κρατάει σε ομηρία εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στην Παιδεία δηλαδή δεν χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις; Ή και στην περίπτωση του Λιμενικού Σώματος, που αντιμετωπίζουμε τεράστιές ελλείψεις, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές και αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε προσωπικό για να καλύψουμε κενές θέσεις στα νησιά μας, δεν χρειάζονται προσλήψεις; Εμείς θεωρούμε ότι αυτοί οι τομείς χρειάζονται ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και δεν έχουμε κανένα σκοπό να επαναφέρουμε την πελατειακή λογική που ίσχυε τα τελευταία 40 χρόνια, επί δικομματισμού ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Εμείς μιλάμε για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, στοχευμένες και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες».

Ελαφρύνσεις στο μίγμα της φορολογικής πολιτικής

Ακόμη και μέσα στο μεσοπρόθεσμο έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα ποσά μέσω των οποίων μπορούμε να ασκήσουμε ένα άλλο μίγμα φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής: για το 2019, είναι 750 εκ. Για το 2020, είναι 1.5 δις. Αυτά είναι πραγματικά στοιχεία και εργαλεία που μια Κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί, τώρα, τον καιρό της καθαρής εξόδου. Δεν είναι ένα success story, όταν είχαμε άδεια ταμεία, αλλά κάποιο έκαναν φιέστες και υπόσχονταν καλύτερες μέρες, με παρέκκλιση από τους στόχους κατά 2,5δις».

«Εμείς θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει μετά από 8 χρόνια Μνημονίου και τώρα, μετά από σημαντικές θυσίες, κατάφερε να βγει. Έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες ώστε αυτός ο λαός να αρχίζει να ελπίζει ξανά».