Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξεκινώντας την παρέμβαση μου θα ήθελα κι εγώ να αναφερθώ στην Κύπρο. Θεωρώ ότι η στάση μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ των δύο eurogroup έδωσε την εικόνα στους πολίτες ότι θεωρούσαμε δεδομένη τη θετική έκβαση των πραγμάτων. Αφού γνωρίζαμε ότι ο ομογάλακτος του κ. Σαμαρά, κ. Αναστασιάδης ήταν αντίστοιχα Μερκελικότερος της Μέρκελ, γιατί δεν φροντίσαμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο της λανθασμένης διαχείρισης του ΟΧΙ; Το τελικό αποτέλεσμα απογοήτευσε τους πολίτες και σε συνδυασμό με τα ΜΜΕ, πέρασε η άποψη ότι η συγκρουσιακή λογική με την τρόικα ηττήθηκε.

Φυσικά και δεν είναι έτσι τα πράγματα, όμως αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι οι πλατιές μάζες δεν διαβάζουν αναλύσεις και άρθρα για να αντιληφθούν αυτό που πραγματικά συνέβη στην Κύπρο.

Σε ένα άλλο θέμα τώρα. Πολύ σωστά επαναφέραμε στη δημόσια εκφορά του λόγου μας το «καμία θυσία για το ευρώ». Όμως αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι για τους πολίτες αυτό δε σημαίνει τίποτα. Η μάλλον σημαίνει πολλά, σημαίνει τον τρόμο που θέλουν να του σπείρουν οι «Πρετεντέρηδες». Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε «πενταροδεκάρες», που έλεγε και ο σύντροφος Αναπολιτάνος, το λόγο μας. Να εξηγήσουμε στους πολίτες ποιο είναι αυτό το όριο στο οποίο θα προχωρήσουμε σε εναλλακτικό σχέδιο. Στη συνέχεια να πούμε ποιο θα είναι αυτό το σχέδιο. Όχι απαραίτητα με όρους νομίσματος, γιατί δεν είναι το κυρίαρχο αυτό, αλλά με όρους προτεραιοτήτων της πολιτικής μας. Γι’ αυτό το λόγο και θεωρώ εξαιρετικά επείγον να γίνει το συνέδριο και να αποσαφηνιστεί το πρόγραμμα μας.

Καθημερινά βρίσκω φίλους και γνωστούς που με ρωτάνε τι κάνουμε; Γιατί δεν αντιστεκόμαστε; Οι πολίτες χρειάζονται ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβει την ευθύνη της ηγεσίας ενός κινήματος ανατροπής. Οφείλουμε να μπούμε μπροστά και να τους ανατρέψουμε.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Πέραν της οικονομικής διάστασης του ξεπουλήματος, πρέπει να αναδείξουμε την εθνική και τη γεωπολιτική διάσταση του ξεπουλήματος των λιμανιών μας και των αεροδρομίων. Στη Ρόδο κάναμε την προσφυγή για τα λιμάνια. Τη Δευτέρα ήμουν στην Κάρπαθο όπου το αεροδρόμιο αποτελεί ταυτόχρονα και ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο και του έχουν βάλει πωλητήριο! Είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα απώλειας εθνικής κυριαρχίας το οποίο πρέπει να προσθέσουμε στην εκφορά του λόγου μας.

Ένα άλλο ζήτημα που θέλω να θίξω, που αναφέρεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν οι εκλογές γίνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ισχύει, δηλαδή τον Ιούνιο του 2014, τότε οι ζυμώσεις στην κοινωνία πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Οποιαδήποτε συζήτηση στην Κ.Ε. έπρεπε να είχε γίνει χθές! Ωστόσο θεωρώ ότι οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου πρέπει να προχωρήσουν σε διευρύνσεις και συνεργασίες, με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα τεθούν από τους συντρόφους σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι η διεύρυνση των δυνάμεων μας και οι ευρύτερες συνεργασίες με τις δυνάμεις της κοινωνίας κατά τόπους.

Τέλος ένα κρίσιμο ζήτημα για την δημοκρατία του κόμματος. Θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας ένα σχέδιο της εισήγησης τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα, ούτος ώστε να μπορούμε να το συζητήσουμε στις τοπικές οργανώσεις, προκειμένου να μεταφέρουμε εδώ την άποψη τους. Άλλωστε αυτό το νόημα έχει και το μέτρο της εκπροσώπησης των περιφερειών στην Κ.Ε. με ειδική ποσόστωση. 

Font Resize