Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη σημερινή (15/01/2016) Επίκαιρη Επερώτηση της Ν. Δ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με τα έργα προς μεταφορά και έργα phasing ΕΣΠΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση για τραγικές καθυστερήσεις που οδηγούν σε απώλεια πόρων και σε ανολοκλήρωτα έργα. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, παραθέτοντας στοιχεία, υπογράμμισε την πολλή επιτυχημένη δουλειά του Υπ. Οικονομίας, καθώς κατάφερε να υλοποιήσει το 100% του ΠΔΕ, να ρίξει 6,4 δις στην πραγματική οικονομία και να απορροφήσει 5δις από το ΕΣΠΑ 07-13.

 

http://youtu.be/FhfmCACMNOk

 

Η κατάσταση του ΕΣΠΑ όταν αναλάβαμε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπερδεσμεύσει το πρόγραμμα με έργα 10 δις. Από αυτά, τα 4 δις, ένα χρόνο πριν να λήξει το πρόγραμμα, δεν είχαν νομικές δεσμεύσεις. Στην ουσία δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν καν, ενώ τα υπόλοιπα ήταν έργα με φοβερές καθυστερήσεις, τα οποία δεν είχαν απορροφήσει παρά ελάχιστα χρήματα.

Αυτό αποδεικνύει τον ρουσφετολογικό τρόπο με τον οποίο εντάσσονταν ανώριμα έργα, ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει η ΝΔ την εκλογική της πελατεία. Στη διαδικασία εξυγίανσης του προγράμματος, εμείς, κάποια από αυτά τα απεντάξαμε.

Συνολικά, το 2015 διατέθηκαν 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία. Μιλάμε για υλοποίηση 100% του ΠΔΕ.

Καλύψαμε όλους τους στόχους απορρόφησης σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα. Εισέρευσαν στη χώρα 2,3 δις ευρώ κοινοτικής συνδρομής, 250 εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει. Και να θυμίσουμε ότι στο Γ΄ ΚΠΣ, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει δύο παρατάσεις, χάθηκε και 1 δις τελικά.

Αυτή τη στιγμή

Είμαστε αυτοί που φέραμε τη χώρα πρώτη σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ το 2014 ήταν έκτη. Η Ν.Δ. μας κατηγορεί με την επερώτηση της ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας στην πρόβλεψη για απορρόφηση 4,5 δις. Λοιπόν, είχε δίκιο. Δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε 4,5 δις, αλλά 5 δις ευρώ.

Είμαστε η πρώτη και η μόνη χώρα που έχει εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του 14-20. Είμαστε σίγουροι ότι με τη δική μας διαχείριση το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πιο αποδοτικό και πιο χρήσιμο για τη χώρα και για τους πολίτες.

Επίθεση στην Ν.Δ.

Το ερώτημα για το πόσο κόστισαν οι παραλείψεις της διαχείρισης του ΕΣΠΑ δεν έπρεπε να απευθυνθεί σε εμάς, αλλά σε εσάς, γιατί εμείς καταφέραμε να μαζέψουμε σε λίγο χρόνο τα ασυμμάζευτα που είχατε αφήσει.

Υπήρξατε τόσο ανίκανοι που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε έργα στρατηγικής σημασίας, όπως όλα τα έργα παραχώρησης οδικών αξόνων, στη διάρκεια δύο προγραμματικών πλαισίων. Η ανικανότητά σας αυτή θα μπορούσε να μας κοστίσει την απαίτηση επιστροφής του συνόλου της κοινοτικής χρηματοδότησης που έχει απορροφηθεί γι’ αυτά. Εμείς εγγυόμαστε ότι τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο του 2017, ώστε να μην μείνουμε με ανολοκλήρωτα έργα για 17 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ προγραμματικού πλαισίου στο οποίο είχαν ενταχθεί.

Από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο ΕΣΠΑ, για το οποίο συζητάμε, εσείς μεταφέρατε 4,5 δισεκατομμύρια ως έργα-γέφυρα, επομένως ας λείπουν τα δάκρυα.

Αλήθεια, γι’ αυτήν την ανικανότητα θα μας πείτε πόση είναι η ζημιά που υπέστη η χώρα;

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνετε ότι για όσα θέματα έθεσε ο κ. Δένδιας είναι πάρα πολύ μικρός ο χρόνος για να απαντήσω. Αλλά αυτό που συνέβη στην ουσία είναι ότι ο κ. Δένδιας -και καλά έκανε- δεν ασχολήθηκε με το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης, γιατί μάλλον δεν συμφέρει την Αντιπολίτευση να ασχοληθεί με αυτό το κείμενο. Γιατί, ειλικρινά, διαβάζοντας το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης προετοιμαζόμενος να έρθω, αυτόματα ήρθε στο μυαλό μου να ευχαριστήσω το συντάκτη της, γιατί δίνει -άθελά του προφανώς- τη δυνατότητα να αντιληφθεί κανείς ποιος πραγματικά είναι εκτός πραγματικότητας σε αυτή την Αίθουσα.

Βέβαια, παρατηρώντας στη συνέχεια την ημερομηνία κατάθεσης, κατάλαβα ότι δεν είχε και τόσο ευγενή κίνητρα, αλλά εντάσσεται σε μια λαϊκίστικη λογική, σπίλωσης της Κυβέρνησης από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από μία σκανδαλοθηρική εφημερίδα, την «Bild» της Γερμανίας, και συνεχίστηκε με την Ευρωβουλευτή σας, την κ. Σπυράκη, που έκανε αντίστοιχη ερώτηση στην Ευρωβουλή.

Θα περίμενε κανένας από το κόμμα που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 και μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο ήταν αυτό που ουσιαστικά είχε την αποκλειστική ευθύνη υλοποίησής του να είναι πολύ πιο προσεκτικό στη στοιχειοθέτηση των ερωτημάτων του.

Ακόμα περισσότερο προσεκτικός θα έπρεπε να είναι ο συντάκτης της επίκαιρης επερώτησης, όταν ρωτά τι θα απογίνουν τα έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που ήδη είχαν αποτελέσει έργα γέφυρα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπήρξατε τόσο ανίκανοι που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε έργα στρατηγικής σημασίας, όπως όλα τα έργα παραχώρησης οδικών αξόνων στη διάρκεια δύο προγραμματικών πλαισίων. Η ανικανότητά σας αυτή θα μπορούσε να μας κοστίσει την απαίτηση επιστροφής του συνόλου της κοινοτικής χρηματοδότησης που έχει απορροφηθεί γι’ αυτά. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο κανονισμός των χρηματοδοτικών προγραμμάτων δεν επιτρέπει τη μεταφορά αυτών των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να γίνει μεταφορά σε τρία ουσιαστικά προγραμματικά πλαίσια. Όμως, να σας ενημερώσουμε ότι τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο του 2017, ώστε να μην μείνουμε με ανολοκλήρωτα έργα για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ προγραμματικού πλαισίου στο οποίο είχαν ενταχθεί.

Αλήθεια, γι’ αυτήν την ανικανότητα θα μας πείτε πόση είναι η ζημιά που υπέστη η χώρα;

Θέλω να αναφερθώ τώρα στο ποια ήταν η κατάσταση του ΕΣΠΑ όταν αναλάβαμε εμείς. Είχατε υπερδεσμεύσει το πρόγραμμα με έργα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 4 δισεκατομμύρια, ένα χρόνο πριν να λήξει το πρόγραμμα, δεν είχαν νομικές δεσμεύσεις. Στην ουσία δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν καν, ενώ τα περισσότερα από τα έργα, τα υπόλοιπα 6 δισεκατομμύρια της υπερδέσμευσης που είχαν συμβάσεις, ήταν έργα με φοβερές καθυστερήσεις, τα οποία δεν είχαν απορροφήσει παρά ελάχιστα χρήματα της νομικής δέσμευσης. Νομίζω ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε σε ένα από αυτά, που λέει ότι επί έξι χρόνια δεν έχει απορροφηθεί παρά το 50%. Άρα, κάποιο πρόβλημα έχει αυτό το έργο.

Αυτό αποδεικνύει τον ρουσφετολογικό τρόπο με τον οποίο εντάξατε ανώριμα έργα, ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε την εκλογική σας πελατεία. Κάποια από αυτά τα έργα, στη διαδικασία εξυγίανσης του προγράμματος, εμείς αναγκαστήκαμε να τα απεντάξουμε. Το είπε ο κ. Υπουργός πριν πολύ παραστατικά.

Τώρα εσείς, πολύ υποκριτικά, καταγγέλλετε αυτές τις απεντάξεις. Δικαίωμά σας. Γνωρίζετε βέβαια μέσα σας ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Τα υπόλοιπα έργα είναι αυτά που εντάσσονται στη νέα προγραμματική περίοδο είτε ως μεταφερόμενα είτε ως έργα-γέφυρα. Και μια που μιλάμε για μεταφορά και έργα-γέφυρα, να υπενθυμίσω ότι δεν είναι νέα μέθοδος. Από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο ΕΣΠΑ, για το οποίο συζητάμε, εσείς μεταφέρατε 4,5 δισεκατομμύρια ως έργα-γέφυρα, επομένως ας λείπουν τα δάκρυα.

Δυστυχώς, αυτή είναι η θλιβερή συμβολή σας στη νέα προγραμματική περίοδο. Όμως, το χειρότερο δεν είναι ότι δεν κατανοείτε πόσο κακή διαχείριση κάνατε. Το χειρότερο είναι ότι μας ζητάτε και τα ρέστα για την αδυναμία υλοποίησης έργων που –όπως λέτε- εκκρεμούν επί δεκαετίες. Μας κατηγορείτε δηλαδή ότι σε ένα χρόνο δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργα που εσείς δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε σε αυτές τις δεκαετίες που κυβερνούσατε. Αυτό και αν είναι θράσος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο κείμενο της ερώτησής σας διατυπώνετε την άποψη ότι η πρόβλεψη για απορρόφηση 4,5 δισεκατομμυρίων δείχνει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Κυβέρνηση από την πραγματικότητα. Λοιπόν, είχατε δίκιο. Δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε 4,5 δισεκατομμύρια, αλλά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιμέναμε σήμερα να το είχατε διορθώσει στα κείμενά σας, αλλά δεν το κάνατε. Δεν πειράζει.

Συνολικά, το 2015 διατέθηκαν 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία. Μιλάμε για υλοποίηση 100% του ΠΔΕ. Καλύψαμε όλους τους στόχους απορρόφησης σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα. Εισέρευσαν στη χώρα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικής συνδρομής, 250 εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που εσείς είχατε προϋπολογίσει. Και να θυμίσουμε ότι στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, παρά το γεγονός ότι είχατε κάνει δύο παρατάσεις, χάσατε και 1 δισεκατομμύριο τελικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως, αν συνεχίζατε εσείς μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος, θα είχαμε απώλεια εθνικών πόρων. Τώρα με τη σκληρή δουλειά του επενδυτικού επιτελείου δεν χάθηκε ούτε 1 ευρώ. Προς μεγάλη σας απογοήτευση –το καταλαβαίνουμε- είμαστε αυτοί που φέραμε τη χώρα πρώτη σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ το 2014 –λάθος μάς τα είπε ο κ. Αυγενάκης- ήταν έκτη.

Είμαστε η πρώτη και η μόνη χώρα που έχει εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του 2014-2020. Και έτσι είμαστε η μόνη χώρα η οποία μπορεί να υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα της περιόδου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Είμαστε σίγουροι ότι με τη δική μας διαχείριση το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πιο αποδοτικό και πιο χρήσιμο για τη χώρα και για τους πολίτες.

Τελικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ερώτημα για το πόσο κόστισαν οι παραλείψεις της διαχείρισης του ΕΣΠΑ δεν έπρεπε να απευθυνθεί σε εμάς, αλλά σε εσάς, γιατί εμείς καταφέραμε να μαζέψουμε σε λίγο χρόνο τα ασυμμάζευτα που είχατε αφήσει.

Ευχαριστώ

Font Resize