Ο συντονιστής της Ν.Ε. Νότιας Δωδεκανήσου και Περιφερειακός Σύμβουλός Νοτίου Αιγαίου με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό», τοποθετήθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση με επίσημο προσκεκλημένο τον Επίτροπο κ. Γιοχάνες Χανν, που έγινε στη Ρόδο στις 23/4/2014. Τοποθετούμενος είπε μεταξύ άλλων:
«Κύριε επίτροπε ακούγοντας τη δεύτερη τοποθέτηση σας για τα θέματα υγείας και εκπαίδευσης στα νησιά μας, σας άκουσα να λέτε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως είναι η τηλε-εκπαίδευση και η τηλεϊατρική. Θέλω να σας υπενθυμίσω κύριε Χαν ότι οι νησιώτες είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιούνται σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο ίσης μεταχείρισης από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι πολίτες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ειλικρινά μπορείτε να μου απαντήσετε πως θα αντιμετωπιστεί ένα έμφραγμα σε ένα μικρό νησί, όπως είναι οι Λειψοί ή το Αγαθονήσι με τηλεϊατρική αν δεν υπάρχει φυσική παρουσία γιατρού; Φτιάξαμε τα πολυϊατρεία και τα Κέντρα Υγείας αλλά είναι από υποστελεχωμένα ως καθόλου στελεχωμένα. Είναι αυτή ίση μεταχείριση των νησιωτών;
Στο θέμα της εκπαίδευσης, μας λέτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τηλε-εκπαίδευση. Σωστά! Είμαι σίγουρος ότι ένας μαθητής μπορεί να μάθει Φυσική από τον υπολογιστή! Όμως είναι αυτό το νόημα του σχολείου; Ο εκπαιδευτικός έχει και άλλους πιο σημαντικούς ρόλους να παίξει στην διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, πέραν της στείρας γνώσης. Πως θα μπορέσει η τηλε-εκπαίδευση να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού;
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε είναι το γεγονός ότι η περιφέρεια μας βρέθηκε εκτός στόχου 1 και στη νέα προγραμματική περίοδο. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ποτέ δεν αντιληφθήκατε τι πραγματικά σημαίνει νησιωτικότητα, που είναι αυτά που είπα προηγουμένως και πολύ περισσότερες ιδιαιτερότητες. Αλλά σε αυτό φταίμε κι εμείς σαν χώρα, γιατί σαν χώρα δεν φροντίσαμε στις ενταξιακές συνθήκες να διασφαλίσουμε ειδικά προνόμια για τα νησιά μας, αλλά το μόνο που διασφαλίσαμε είναι το άβατο του Αγίου Όρους! Η νησιωτικότητα θα έπρεπε να αποτελεί λόγο για να παραμείνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο στο στόχο 1.
Τέλος, επειδή η περιφέρεια μας είναι τουριστική περιφέρεια, θα ήθελα να επισημάνω μερικά σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου. Όταν λέμε τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να προσδιορίσουμε για ποιους και με ποιους όρους. Η τουριστική ανάπτυξη σε πολλά νησιά έχει φτάσει σε γιγάντωση καταστρέφοντας το περιβάλλον και παραβιάζοντας κάθε έννοια αειφορίας, όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε. Πρέπει άμεσα να προσδιοριστεί η φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού και να μη χρηματοδοτηθούν επενδύσεις πέραν αυτής στο νέο προγραμματικό πλαίσιο. Είμαστε σε μία χώρα που μέσα από το μηχανισμό των μνημονίων έχουν διαλυθεί οι εργασιακές σχέσεις και πρόσφατα ψηφίστηκε η επέκταση του θεσμού των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Επομένως αν η ανάπτυξη αυτή δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζόμενων, τότε ποιους ικανοποιεί; Είναι μια ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα το πολυεθνικό κεφάλαιο. Εμείς τέτοια ανάπτυξη δεν τη θέλουμε. Πρέπει μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα να υπάρχει πρόνοια για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών εργασίας και αμοιβών των εργαζομένων.»