Ανακοινώνοντας την έναρξη επεξεργασίας νομοσχεδίου σχετικά με τη ρύθμιση για δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες, απάντησε το Υπουργείο Οικονομίας, στην από 4/12/2015 ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού και άλλων 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση που συνυπέγραφαν  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν ότι η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα μεγάλης μερίδας πολιτών και αν αντιμετωπισθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης, θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης κατοχής κρατικής γης, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και της επενδυτικής ή τουριστικής αξιοποίησης των αναφερόμενων εκτάσεων. Συγκεκριμένα αναμένονται άμεσα και μόνιμα έσοδα από το τίμημα εξαγοράς και νομιμοποίησης των ακινήτων, από τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων επί των εξαγοραζόμενων ακινήτων και από τη διενέργεια πράξεων διαχείρισης από τους νόμιμους πλέον ιδιοκτήτες.

Οι καταθέτοντες βουλευτές στην ερώτησή τους ανέφεραν ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας, καταβάλλοντας στο Δημόσιο ένα χρηματικό ποσό με ευνοϊκούς όρους, το οποίο θα είναι χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Το ζήτημα των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου και στο παρελθόν και αποτελεί ένα ουσιαστικό και πρακτικό πρόβλημα για χιλιάδες ιδιώτες ανά την Ελλάδα.

Αφορά 28.000 περίπου ακίνητα, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός εντοπίζεται σε περιοχές της Δωδεκανήσου, λόγω και της ύπαρξης κτηματολογίου. Σημειωτέον, ότι πολλές εξ’ αυτών των ιδιοκτησιών βρίσκονται σε περιοχές όπου η αλλαγή χρήσης έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα- δεδομένου ότι υπάρχει ρυμοτομία- ενίοτε δε έχουν εκδοθεί και πράξεις της Διοίκησης (π.χ. οικοδομικές άδειες).

Η ανακοίνωση της επεξεργασίας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Οικονομίας για ρύθμιση του θέματος είναι εξαιρετικά σημαντική και ελπιδοφόρα μιας και το ελληνικό Δημόσιο θα αποδεσμευτεί από ένα μεγάλο αριθμό καταπατημένων ακινήτων, ενώ παράλληλα θα επιλυθούν χρόνια κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τις μακροχρόνιες καταπατήσεις.

Font Resize