Ως αναφορά κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Δωδεκανήσου, την Παρασκευή (19/2/16), έγγραφο που υπογράφουν αρκετοί παραγωγικοί φορείς του νησιού της Κω, απευθύνοντας το προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η επιστολή περιγράφει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην παραγωγική βάση του νησιού της Κω. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι οι κρατήσεις στην Κω για την τουριστική περίοδο του 2016 καταγράφονται ιδιαιτέρα αρνητικές, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για μείωση της τάξεως του 40%, ενώ η ίδια αρνητική τάση επικρατεί και στον θαλάσσιο τουρισμό με μειώσεις στους επιβάτες κρουαζιέρας και των επιβατών σκαφών αναψυχής που φτάνουν το 50%. Οι επαγγελματίες του νησιού, αναγνωρίζοντας την τραγική κατάσταση και το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νησί και την παραγωγική του δραστηριότητα και ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για το μετριασμό της ζημίας (Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές, παροχή δεύτερης  ευκαιρίας σε όσους έχασαν την ρύθμιση των 100 δόσεων, δυνατότητα αποπληρωμής σε άτοκες  δόσεις  των υποχρεώσεων για την τρέχουσα περίοδο  προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά ταμεία, εξαίρεση των τουριστικών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για το 2016, κα.)

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Ν. Σαντορινιός, Δ. Γάκης και Η. Καματερός, ενστερνιζόμενοι τα προβλήματα που περιγράφονται στην επιστολή των φορέων και παράλληλα υπερασπιζόμενοι τον ανθρωπιστικό ρόλο που μέχρι τώρα έχουν επιδείξει τόσο οι πολίτες της Κω αλλά και όλης της Δωδεκανήσου, υιοθετούν στην αναφορά τα αιτήματα των φορέων και τα διαβιβάζουν στα αρμόδια Υπουργεία αναμένοντας απάντηση και ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειές τους.    

Ακολουθεί ολόκληρη το κείμενο της αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό  Οικονομικών

Για τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Θέμα: Αντισταθμιστικά για τοπικές επιχειρήσεις νησιών

Οι κάτωθι υπογράφοντες Βουλευτές Δωδεκανήσου, καταθέτουν ως αναφορά, την από 18.02.2016 επιστολή Επαγγελματικών Φορέων Κω και Δωδεκανήσου, όπου και σημειώνονται τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικοί φορείς των νησιών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι φορείς ομόφωνα αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης και το μέγεθος της ανθρωπιστικής τραγωδίας που συντελείται, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι οι πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές, σε καθημερινή βάση, έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας.

Με δεδομένο το γενικότερο, μη θετικό κλίμα, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύσσωμοι οι επιχειρηματικοί φορείς της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα της Κω, ζητούν από τον Υπουργό Οικονομίας μια σειρά αντισταθμιστικών- ισορροπητικών μέτρων για να αποσοβηθούν, οι έως τώρα αλλά και μελλοντικές ζημίες στην τοπική οικονομία.  

Επισυνάπτεται επιστολή με τα αναφερόμενα σχετικά.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2016

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

Γάκης Δημήτρης

Καματερός Ηλίας

Font Resize