Ύστερα από έγγραφο- καταγγελία του συλλόγου ΑΜΕΑ Δωδεκανήσου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με άλλους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε κατάθεση αναφοράς σχετικά με τον αποκλεισμό ατόμων που κινούνται με αμαξίδιο από ορισμένα αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας SKY EXPRESS, η οποία και εκτελεί δρομολόγια σε νησιά της Ελλάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της εταιρείας, αποκλείεται η επιβίβαση σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών όσων μετακινούνται με αμαξίδιο, γεγονός που αποκλείει την πρόσβαση στα άτομα με κινητικά προβλήματα, αποτελεί ουσιαστικά διάκριση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και βασικότερα, η εταιρεία, παραβιάζει τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., σύμφωνα με τους οποίους κάθε πολίτης της χώρας έχει τα ίδια δικαιώματα και προσβάσεις.

Ο σκοπός της αναφοράς είναι να ζητηθεί η συμμόρφωση της αεροπορικής εταιρείας, σύμφωνα με τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε καθώς θεωρείται αδιανόητο σήμερα στην χώρα μας να εξαιρούνται από τη δυνατότητα να ταξιδέψουν άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να κινηθούν αυτόνομα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2015                   

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού

Θέμα: «Αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία από αεροπορική εταιρεία».

Οι κάτωθι υπογράφοντες Βουλευτές, καταθέτουν ως αναφορά, το με αρ. πρωτ. 102/28.5.2015 έγγραφο του Συλλόγου Ατόμων με αναπηρίες της Επαρχίας Ρόδου, που αφορά στο δίκαιο αίτημά τους για αποκλεισμό τους από ορισμένα αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας SKY EXPRESS, η οποία εκτελεί δρομολόγια σε νησιά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας αποκλείεται η επιβίβαση σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών όσων μετακινούνται με αμαξίδιο.

Σκοπός της αναφοράς είναι να ζητηθεί η συμμόρφωση της αεροπορικής εταιρείας, σύμφωνα και με τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., ώστε κάθε πολίτης της χώρας να έχει τα ίδια δικαιώματα και προσβάσεις. Είναι αδιανόητο σήμερα στην χώρα μας να εξαιρούνται από τη δυνατότητα να ταξιδέψουν άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να κινηθούν αυτόνομα.

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτου Ελένη

Βαρδάκης Σωκράτης

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γκαρά Αναστασία

Δημητριάδης Μίμης

Ζάννας Ζήσης

Ζαχαριάς Κώστας

Καββαδία Αννέτα

Καματερός Ηλίας

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυρίτση Αγλαḯα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχαλάκης Νίκος

Μιχελογιαννάκης Γιάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλάφας Ιωάννης

Ουζουνίδου Ευγενία

Ουρσουζίδης Γιώργος

Παπαδόπουλος Θανάσης

Ρίζος Δημήτρης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκούμας Θανάσης

Σκουρολιάκος Πάνος

Συρίγος Αντώνης

Συρμαλένιος Νίκος

Σωτηρίου Ελένη

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τζούφη Μερόπη

Τσανάκα Αλεξάνδρα

Τσίρκας Βασίλης

Χατζηλάμπρου Βασίλης

Font Resize