Οι βουλευτές Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός κατέθεσαν την Δευτέρα (3/8/15), από κοινού, αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας των δομών υγείας της Νότιας Ρόδου.

Η αναφορά βασίστηκε σε έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (αρ. πρωτ. 702/2015- 29/7/15) που κατέληγε σε απτές προτάσεις για την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στη Νότια Ρόδο- προτάσεις που αποτελούν τη συνισταμένη των απόψεων που κατατέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου και συμμετείχαν τοπικοί φορείς σχετιζόμενοι με την Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Η περιοχή της Νότιας Ρόδου είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή του νησιού, όπου παρόλο που είναι αραιοκατοικημένη, εντούτοις έχει πολλές τουριστικές δομές και το καλοκαίρι συγκεντρώνει πλήθος τουριστών. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Νότιας Ρόδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την ισχνή λειτουργία των ιατρικών και φαρμακευτικών δομών της περιοχής. Συγκεκριμένα,  στην περιοχή λειτουργούν μόνο ένα (1) Πολυδύναμο Ιατρείο που είναι και το κέντρο εφημέρευσης στο Γεννάδι, με μόνο δύο (2) οργανικές θέσεις ιατρών.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν υπόψη του Υπουργού Υγείας με την παρούσα αναφορά αλλά και δια ζώσης- όπως το να αποτελέσει το πολυδύναμο ιατρείο στο Γεννάδι το Π.Ι. ΠΕΔΥ Γενναδίου με 24ωρη λειτουργία στο οποίο θα υπηρετούν όλοι οι ιατροί της Ν. Ρόδου, η δημιουργία ΕΚΑΒ Ν. Ρόδου με, ημερήσιο πρόγραμμα παροχής Π.Φ.Υ σε όλα τα χωριά της Ν. Ρόδου από το προσωπικό του Π.Ι. ΠΕΔΥ Γενναδίου, κα.- είναι ακριβείς, μελετημένες και βιώσιμες, στοχεύοντας στην αναβάθμιση των δομών υγείας της περιοχής, με σκοπό την εξασφάλιση 24ωρης, ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των δομών υγείας Ν. Ρόδου για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Νεκτάριος Σαντορινίος

Δημήτρης Γάκης

Ηλίας Καματερός

Font Resize