Στη χθεσινή (22/4/15), τρίτη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία και συζητείται το νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», παρενέβη ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η ομιλία του βουλευτή κινήθηκε καταρχήν γύρω από την πολιτική επικαιρότητα, μιας και πολύς λόγος έγινε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή την στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και δίνει μία μάχη για να μην υποταχθεί στις μνημονιακές πολιτικές, που ήδη είχαν υπογραφεί από την αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν κυβέρνηση. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί μία τελευταία γραμμή άμυνας, προκειμένου να μην εκβιαστούμε στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, υπερασπίζετε τους πολίτες και τα δικαιώματά τους, δεν καταστρέφει ζωές, δεν δημιουργεί στρατιές ανέργων, δεν οδηγεί τους πολίτες στην αυτοκτονία», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου. Ενώ- για να καταδείξει τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται, αντικρούοντας τα όποια αντίθετα επιχειρήματα- συνέκρινε το περιεχόμενο αυτής της ΠΝΠ με αυτές που συνέτασσε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες καταργούσαν ολόκληρους φορείς, υποβάθμιζαν τη ζωή των πολιτών, διέλυαν τις εργασιακές σχέσεις και ούτε καν συζητούνταν σε καμία επιτροπή.

Αναφερόμενος όμως και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, επιδεικτικά και προς απάντηση στον εισηγητή της Ν.Δ., κ. Κεδίκογλου, ο οποίος αναρωτιόταν για αρκετή ώρα γιατί πρέπει να μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια, ο βουλευτής απάντησε ότι αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν να ασκήσουμε την πολιτική και άρα θα πρέπει να έχουνε λόγο και όταν διώκονται. 

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου επέλεξε να αναφερθεί στους δημοτικούς αστυνομικούς, όπου κατά τη γνώμη αρκετών βουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή, πρέπει η εθελοντικότητα να εφαρμοστεί για όλους. Θέση με την οποία συμφωνεί και ο ίδιος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι θέση πίσω από την οποία θα κρυφτούν όλοι όσοι τους θέσανε σε διαθεσιμότητα, τους χωρίσανε σε πατρικίους και πληβείους και πολλούς από αυτούς τους έχουν ακόμη στα σπίτια τους. «Κάποτε, θα πρέπει να θυμόμαστε και το τι έχουμε κάνει, πριν να μιλάμε με τέτοιους χαρακτηρισμούς», είπε κλείνοντας.