Αναδημοσίευση από www.amna.gr

«Οφείλει κάθε δημοκρατικός πολίτης, κάθε δημοκρατικός πολιτικός να πάρει σαφή θέση απέναντι σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις που έχουν ως κεντρικό σύνθημα «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία»», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτό είναι το κυρίαρχο διότι αυτό είναι ένα καθαρά φασιστικό σύνθημα, ένα σύνθημα το οποίο στρέφεται ευθέως κατά της Δημοκρατίας και επομένως κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται και να αθωώνει τέτοιες συμπεριφορές και τέτοια συνθήματα. Δυστυχώς φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία και ιδίως ο κ. Μητσοτάκης κρύβονται αυτή τη στιγμή πίσω από αυτό το σύνθημα και είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν σαφώς», υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορεί η μόνη αντίδραση που έχουμε από τη Νέα Δημοκρατία να είναι κάποιες πηγές της Πειραιώς και τίποτα άλλο και από την άλλη να έχουμε κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Βορίδης αλλά και η ΔΑΚΕ καθηγητών Θεσσαλονίκης, που εκφέρουν φασιστικό λόγο και υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές».

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ακόμα ότι «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζεται από αφωνία διότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι με τη μη εκφορά λόγου απέναντι σε τέτοιου είδους ακροδεξιά συνθήματα σε έναν βαθμό τα υιοθετεί».

Σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας είπε πως «μιλάμε για μια σειρά σοβαρών θεσμικών μέτρων, διαρθρωτικών και όχι μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα, τα οποία αυτή τη στιγμή απαντούν σε μεγάλα προβλήματα ανθρώπων, που κατά τη διάρκεια της κρίσης επλήγησαν σοβαρά».

«Είναι ένα πακέτο μέτρων», πρόσθεσε «που δείχνει ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια και δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει πολιτική μέσω της κυβέρνησής της και όχι μέσω των μνημονίων».

Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σαντορινιός είπε πως «οι υποψηφιότητες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς στη δική μας αντίληψη δεν είναι κυρίαρχο το πρόσωπο αλλά το πρόγραμμα, τι θέλει να κάνει κάποιος για τον δήμο ή την περιφέρειά του και ποιοι θα είναι οι συνεργάτες με το πρόσωπο αυτό».

Αναφερόμενος στην επιλογή της Κατερίνας Νοτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «εκφράζει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται προκειμένου να έχουμε και μια κερδοφόρα πορεία προς τις κάλπες αλλά και την επόμενη μέρα η Θεσσαλονίκη να συνεχίσει να είναι μια προοδευτική, δημοκρατική πόλη, όπου γίνονται πράγματα για τους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι «μετά από πολλές δεκαετίες, με αυτή την αρχική συμφωνία επιλύονται πολλά προβλήματα που υπήρχαν στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους», επισημαίνοντας πως «χρειάζεται μια περαιτέρω ανάλυση και επεξεργασία προκειμένου να πάμε σε ένα νομικό πλαίσιο που θα απεικονίζει αυτή τη συμφωνία». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «προς τη σωστή κατεύθυνση» τις κινήσεις που γίνονται τόσο προς την Αρχιεπισκοπή όσο και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

Ραδιοφωνική Συνέντευξη

Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Νεκτάριου Σαντορινιού

στο Πρακτορείο 104,9 fm στην εκπομπή «Την ίδια ώρα»

με τον Κώστα Παπαδάκης και την Σοφία Παπαδοπούλου.

Font Resize