Στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΟΤΟΣ και στη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη παραχώρησε συνέντευξη ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Για τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης για τη στήριξη της Οικονομίας και του Τουρισμού

«Το ζήτημα δεν είναι να σχολιάσω εγώ αν το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κρίσης της πανδημίας είναι αποτελεσματικό και επαρκές. Το θέμα είναι τι λέει η ίδια η κοινωνία. Και οι απαντήσεις έρχονται καθημερινά μέσα από την αγωνία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, τα λουκέτα που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα μαγαζιά, μέσα από το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί σε χιλιάδες εργαζόμενους, ιδίως στους εποχιακούς, μέσα από την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, μετά από τις εντολές και καθ΄ υπαγόρευση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή μας, όπου η οικονομική ζωή βασίζεται ως επί των πλείστον στον Τουρισμό, βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει ουσιαστικά τις τουριστικές επιχειρήσεις, γεγονός που επαναλαμβάνεται σε όλες τις συζητήσεις που έχω με τους φορείς. Επίσης, η πλειονότητα των εργαζομένων στον κλάδο δεν έχουν λάβει την απαραίτητη στήριξη, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν το κύμα ανεργίας που τους απειλεί».

«Όσο περνάει ο καιρός, όπως έχω πει πολλές φορές, γίνεται κατανοητό ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι να υπάρξει ένα μπαράζ εξαγορών από μεγάλους ομίλους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικά για την περιοχή μας, απώτερος σκοπός της απουσίας μέτρων στήριξης του κλάδου του Τουρισμού είναι να εμφανιστεί μια νέα ελίτ, που θα εξαγοράσει όλες τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και άρα θα ελέγχει όλη την τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, αυτή η νέα κατάσταση θα σημάνει ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και εργασιακή αβεβαιότητα».

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται άμεσα ενίσχυση της ρευστότητας και όχι δανεισμό

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει σχεδόν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό. Και όσοι καταφέρνουν να συνεργαστούν με τις Τράπεζες, είναι μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί. Το είδαμε άλλωστε να συμβαίνει με το πρόγραμμα για επιδότηση 100% επιτοκίου για δανεισμό από τράπεζες: το πρόγραμμα άνοιξε και έκλεισε μέσα σε 5 μέρες και για να κάνουν αίτηση οι επιχειρήσεις έπρεπε να καταθέσουν 23 δικαιολογητικά! Οι κάποιοι λοιπόν που κατάφεραν να επιδοτηθούν ήταν ειδοποιημένοι εκ των προτέρων, ήταν έτοιμοι και αυτοί πήραν τις επιδοτήσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έμεινε απέξω και αυτή είναι που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για άμεση ενίσχυση της ρευστότητάς τους».

«Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της Κρίσης της Πανδημίας προτείνεται: Ενίσχυση 3δις για τις μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Ενίσχυση της ρευστότητάς τους, όχι μέσα από νέα δάνεια όπως υπονοεί η Κυβέρνηση, αλλά μέσα από μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις. Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων μέσα από το πρόγραμμα SURE, το οποίο και διαμορφώθηκε ειδικά για την ιδιωτική εργασία, έτσι ώστε να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας».  

Ειδικοί Συντελεστές ΦΠΑ

«Είναι παγκοίνως γνωστό ότι αναφορικά με τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ, η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, μέσα από το μαιλ Χαρδούβελη, ήταν αυτή που δεσμεύτηκε για την κατάργησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε, απέναντι στους Θεσμούς, να υλοποιήσει αυτές τις προηγούμενες δεσμεύσεις, την ώρα που προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα με το πιστόλι στο κρόταφο και με χρέος που είχε αφήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά, 500εκ».

«Εμείς εφαρμόσαμε ένα τρίτο Μνημόνιο, αυτό που και τελικά έβγαλε τη χώρα, ανεπιστρεπτί, από τον φαύλο κύκλο. Γιατί να θυμίσω ότι ανάμεσα σε 1ο και 2ο Μνημόνιο, οι Κυβερνήσεις λάμβαναν συνεχώς μέτρα, έκοβαν μισθούς και συντάξεις και τελικά η Κρίση βάθαινε ακόμη παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε τα Μνημόνια και άφησε στη χώρα αποθεματικό 37δις ευρώ, έτσι ώστε σε μια επερχόμενη Κρίση, όπως η σημερινή, να μπορεί η Οικονομία και η κοινωνία να στηριχτεί άμεσα με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας».

«Η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί μέσα σε καθεστώς μνημονίων και τα δημόσια ταμεία έχουν τα αποθεματικά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ελευθερία κινήσεων. Γιατί δεν διεκδικεί την επαναφορά των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ; Γιατί δεν το έκανε με το που ανέλαβε, ενώ είχε όλες τις δυνατότητες; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα!».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πρόταση για επαναφορά των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Παράλληλα, δε, προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην διαμονή, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα βασικά είδη διατροφής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, τον Μάιο του 2019, δηλαδή από το 13% στο 11%».

Έκαναν πάρτι με λεφτά του Δημοσίου

«Η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το μόνο που έκανε ήταν να κρατήσει τον κόσμο μέσα στο σπίτι. Ούτε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στήριξε με προσωπικό, ούτε επαρκές υλικό προσωπικής προστασίας παρείχε σε όσους έδιναν τη μάχη. Αντίθετα διοχέτευσε λεφτά σε κολλητούς και φίλους».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΝΔ διπλασίασε τα νοσήλια στις ιδιωτικές ΜΕΘ από 800€ στα 1.600€, δεν έκαναν δεκτή την πρόταση των Πανεπιστημίων της χώρας για δωρεάν τεστ αλλά έδωσαν 30εκ σε ιδιωτικά εργαστήρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης το φιάσκο με την κατάρτιση των επιστημόνων από το οποίο θα ωφελούνταν συγκεκριμένες εταιρείας και αναγκάστηκαν μετά την κατακραυγή να το πάρουν άρον- άρον πίσω. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, εν μέσω πανδημίας έδωσαν 20εκ σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, χωρίς κριτήρια, αφήνοντας εκτός τα ΜΜΕ της Περιφέρειας και πολλά κεντρικά Μέσα. Έκαναν πάρτι με λεφτά του Δημοσίου, έπαιξαν παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού και εμείς δεν θα σιωπήσουμε. Θα τα αναδείξουμε όλα και θα ζητήσουμε ευθύνες».

Περί εκλογών και δημοσκοπήσεων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ποτέ όχι σε εκλογές, σε μια δηλαδή δημοκρατική διαδικασία. Το ζητούμενο όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι να δραπετεύσει ο κ. Μητσοτάκης προσπαθώντας να μην αναλάβει τις ευθύνες μιας πολιτικής που δεν άσκησε και μιας οικονομίας που δεν στήριξε».

«Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων είναι μέσα σε καθεστώς καραντίνας. Σιγά- σιγά που ο κόσμος βγαίνει έξω από το σπίτι και συνειδητοποιεί αυτά που δεν έχει κάνει η Κυβέρνηση για να στηρίξει την χώρα και την Οικονομία, πιστεύω ότι το δημοσκοπικό σκηνικό σύντομα θα αλλάξει».

Font Resize