Η περιφέρεια σύμφωνα με την εισήγηση θα αποτελέσει ένα από τους κορυφαίους προορισμούς της βιομηχανίας της εμπειρίας παγκοσμίως μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού.

Ο όρος βιομηχανία δίνει ακριβώς το στίγμα. Δείχνει αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται να γίνει. Επιχειρείται μια γιγάντωση των μεγάλων και ο θάνατος των μικρών, επιχειρείται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων μέσα σε ένα βιομηχανοποιημένο μοντέλο, μία εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα και στον τουριστικό τομέα. Δεν μπορεί κανείς να αποδεχτεί να εντάσσεται ο τουρισμός, αλλά κυρίως ο πολιτισμός, σε μία λογική βιομηχανοποίησης. Θεωρώ ότι είναι τελείως αντίθετη η έννοια της βιομηχανίας με την αειφόρο ανάπτυξη, είναι τελείως αντίθετη στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος σε ένα πιο ποιοτικό μοντέλο. Η έννοια της βιομηχανοποίησης είναι αντίθετη σε μια λογική επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καθημερινά χειμάζονται από την κρίση.

Επειδή πολλές φορές χρησιμοποιείται η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και πολλές φορές αναφέρεται η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, θα ήθελα να μου πείτε πως θα γίνει αυτό; πως θα έχουμε αειφόρο ανάπτυξη; Όταν αυτή τη στιγμή ξεπουλιούνται δάση, ξεπουλιούνται αρχαιολογικοί χώροι και περιοχές NATURA. Όταν αυτή τη στιγμή παραχωρείται ο αιγιαλός και η παραλία σε ιδιωτικά συμφέροντα και ουσιαστικά δεν θα υπάρχει καμία ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας. Και μιλάω για αυτούς τους επισκέπτες που θα αφήσουν χρήματα και δεν θα είναι οι επισκέπτες του all-inclusive που κλειδώνονται μέσα στο ξενοδοχείο.

Αναφέρεται επίσης στο στρατηγικό σχέδιο έξυπνης εξειδίκευσης η δημιουργία ενός τοπικού μύθου για κάθε νησί. Πολύ φοβάμαι ότι ζούμε ένα συλλογικό μύθο! Ένα μύθο όπου πιστεύουμε ότι ξαφνικά θα αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων! Αυξήθηκε ο τουρισμός φέτος, αλλά οι θέσεις εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων μειώθηκαν. Γιατί; Γιατί αυξήθηκε η μαύρη εργασία και η απασχόληση εκπαιδευόμενων. Αλήθεια σε όλες αυτές τις δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων θα υπάρχει η πρόνοια προστασίας των εργαζομένων; Θα υπάρχει η πρόνοια τήρησης των συλλογικών συμβάσεων που υπάρχουν τοπικά; Θα υπάρχει πρόνοια να μην υπάρχει το φαινόμενο της 4ωρης εργασίας με 200 € στα χαρτιά, η οποία μετατρέπεται σε 12ωρα; Θα υπάρχει πρόνοια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Μέσα από αυτές τις δράσεις, λοιπόν, εξασφαλίζεται ο εργαζόμενος; Η πάμε σε μια πραγματική βιομηχανοποίηση του τουριστικού προϊόντος, όπου ο εργαζόμενος δεν θα έχει κανένα εργασιακό δικαίωμα;

Μιλάμε για το πώς θα υπάρξει ανάπτυξη σ’ αυτόν τόπο σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες και ταυτόχρονα οι βασικές πύλες εισόδου των νησιών, αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ και ιδιωτικοποιούνται. Πως θα ελέγξουμε την ανάπτυξη των νησιών μας; Πολύ φοβάμαι ότι την ανάπτυξη θα την ελέγξει η TUI, η Thomas Cook, η Neckerman και τα άλλα μεγάλα πρακτορεία που διακινούν και το μεγάλο τουριστικό πακέτο και τελικά αυτοί δεν ενδιαφέρονται ούτε για ποιοτικό τουρισμό, ούτε για εξειδίκευση τουρισμού. Ενδιαφέρονται μόνο να πάρουν τα χρήματα και να φύγουν, να εξαθλιώσουν και τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, αλλά τελικά και τους ξενοδόχους.

Σε ένα άλλο ζήτημα τώρα. Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η έρευνα πρέπει να εστιαστεί στους τοπικούς πόρους. Να δημιουργηθούν τοπικά ερευνητικά κέντρα, τα οποία θα αξιοποιήσουν τους ντόπιους επιστήμονες προκειμένου να παραμείνει η παραγόμενη επιστημονική γνώση στον τόπο μας. Επίσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαρτηθεί η έρευνα από τα ιδιωτικά κεφάλαια διότι όσες φορές έχει συμβεί αυτό, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως αρνητικά.

Σε ότι έχει να κάνει με τις δράσεις ΕΚΤ του προγράμματος μας, αλλά και το ταμείο φτώχειας, υπάρχει μια έκφραση που τα χαρακτηρίζει γλαφυρά: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι!». Εφαρμόζονται πολιτικές που εξαθλιώνουν τους πολίτες, που δεν επιτρέπουν στους μικρομεσαίους να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, εφαρμόζονται πολιτικές που εξαφανίζουν τις θέσεις εργασίας και ερχόμαστε με μικροδράσεις να κουκουλώσουμε το πρόβλημα. Με δράσεις που τις έχουμε ξαναδεί και δεν έχουν παράξει κανένα αποτέλεσμα, καμία θέση εργασίας. Με ένα ταμείο φτώχειας που στην ουσία είναι φιλοδώρημα για τους φτωχούς. Με αυτό τον τρόπο νομίζετε ότι θα καλύψετε αυτές τις πολιτικές που έχουν ασκηθεί τόσο χρόνια σε αυτό τον κι έχουν εξαθλιώσει την κοινωνία. Αυτές τις πολιτικές δεν μπορούμε να τις δεχτούμε. Επομένως δεν θεωρώ ότι αυτές οι δράσεις θα έχουν αποτέλεσμα, ίσα- ίσα θα κουκουλώσουν το πρόβλημα και θα το κρύψουν κάτω από το χαλί.

Για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θεωρώ ότι θα έχουμε χρόνο να επανέλθουμε σε επόμενη συνεδρίαση. Όμως όλες αυτές οι δράσεις αφήνουν ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή έχουν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση για τον τόπο και όσο αυξάνεται αυτή η περιβαλλοντική επιβάρυνση, τόσο θα μειώνεται η αξία του προορισμού. Αυτό οφείλεται ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι υποδομές διαχείριση των λυμάτων, των απορριμμάτων κλπ. Αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα πρέπει δηλαδή να υπολογιστεί η φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού σε αυτού του είδους τις υποδομές.

Font Resize