«Αγαπητέ Έπαρχε,

κ. Μηνατσή,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τον τοπικό Τύπο ότι αύριο Τρίτη, διοργανώνεται στο νησί, με δική σας πρωτοβουλία, ανοιχτή συνάντηση με θέμα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «την πρόθεση της Κυβέρνησης να εξαιρέσει το νησί της Καρπάθου από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου». Στην πρόσκληση μάλιστα, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, καλούνται οι συμμετέχοντες να αποφασίσουν «τον τρόπο αντίδρασης και διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική και απαράδεχτη Κυβερνητική μεθόδευση».

Επειδή οι πληροφορίες που περικλείονται στην πρόσκληση δεν ανταποκρίνονται στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.

Επειδή, σαν Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχω υποχρέωση απέναντι στους νησιώτες μας για έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση,

Θα ήθελα, πρώτον να σας παραπέμψω στην απάντηση που πρόσφατα έδωσα στον Πρόεδρο του «Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων», με την οποία του γνωρίζω την πρόθεση της Κυβέρνησης να συμπεριληφθούν, στην αρχική πιλοτική φάση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά- εννοώντας ότι προσπάθειες γίνονται και για το νησί της Καρπάθου. Συγκεκριμένα στην επιστολή μου αυτή αναφέρω: «Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μετά το μέσο του 2018, ενώ η καθολική έναρξη του Μ. Ι. Στην νησιωτική Ελλάδα θα αρχίσει από 1/1/2019.

Το επιτελείο μου και η ομάδα έγκριτων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συνδράμει στην μορφοποίηση του μέτρου, έχουμε εξετάσει διάφορα σενάρια, όχι μόνο για τους τρόπους εφαρμογής του Μ.Ι, αλλά και των υπό ένταξη, στο πρώτο στάδιο, νησιών. Η εκπεφρασμένη πρόθεσή μου είναι το 2018, που πρώτη φορά το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας, να ενταχθούν όσο περισσότερα νησιά γίνεται. Κατανοώ απόλυτα τη γεωγραφική θέση και οικονομική κατάσταση της Καρπάθου, όσο και άλλων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, για αυτό το λόγο, όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση και εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για την καλύτερη δυνατή έκβαση».

Δεύτερον, θα ήθελα να με ενημερώσετε ποιό νομικό κείμενο ή υπουργική απόφαση, έχει πέσει στην αντίληψή σας, από το οποίο συνάγεται ότι η Κάρπαθος εξαιρείται από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.  Με λίγα λόγια, κύριε Έπαρχε, σε ποια αντικειμενικά στοιχεία για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, βασίζεστε έτσι ώστε καλείτε νησιώτες και παραγωγικούς φορείς του νησιού σε μια συνάντηση, υπονοώντας ότι το νησί βρίσκεται σε κρίση;

Ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, σας βεβαιώ ότι το σχετικό Νομοσχέδιο, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή. Ενώ σύντομα, πολύ πριν την ψήφισή του δηλαδή, το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στάδιο απαραίτητο για την καλή και δημοκρατική νομοθέτηση, όπου θα έχουν όλοι οι νησιώτες την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά και να παρέμβουν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής, τα νησιά στα οποία πιλοτικά θα ξεκινήσει, τον χρόνο που αυτό θα ισχύσει σε όλη την νησιωτική χώρα, κτλ. Ελπίζω ειλικρινά ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης αυτής θα συμβάλετε και εσείς ο ίδιος παραγωγικά στη βελτίωση του νομικού πλαισίου, εκφράζοντας παράλληλα τις απόψεις σύσσωμης της νησιωτικής κοινωνίας που εκπροσωπείται.

Κλείνοντας, θεωρώ βοηθητική, για την ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου και τη διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με την εφαρμογή του, σημαίνουσας σημασίας, αυτού του μέτρου για τα νησιά μας, τη σύγκληση της συγκεκριμένης σύσκεψης.

Ελπίζω, μετά τα όσα σας ανέφερα να λάβετε την πρωτοβουλία διεύρυνσης του πλαισίου της αυριανής συζήτησης, ώστε να καταγραφούν απόψεις και προτάσεις για την εφαρμογή του, με δεδομένο πως η Κάρπαθος δεν έχει αποκλειστεί από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, όπως και όλη η νησιωτική χώρα, ενώ είναι πολύ πιθανό το νησί να ενταχθεί και στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, δηλαδή από 1/7/2018.

Παρακαλώ, επίσης, όπως, αναγνώσετε την παρούσα επιστολή μου στους συμμετέχοντες στην εν λόγω σύσκεψη, ώστε να ενημερωθούν από τα πιο επίσημα χείλη για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά και για διαλυθούν τυχόν σκιές που έχουν διασπαρθεί, σχετικά με την έγνοια που προτιθέμεθα να δείξουμε για την Κάρπαθο.

Τέλος, κ. Έπαρχε, ως Βουλευτής Δωδεκανήσου, οφείλω να παρατηρήσω την αρνητική εντύπωση που μου προκαλεί, η δημόσια, επιλεκτική ανακοίνωση της παρουσίας, μόνο, ενός εκ των πέντε βουλευτών του Νομού, γεγονός που με προβληματίζει ιδιαίτερα.

Με εκτίμηση,

Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Νεκτάριος Σαντορινιός»

Font Resize