Σφοδρή επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη δεύτερη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τον Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου με έντονο ύφος αντέκρουσε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση για να αποδομήσει αυτό το νομοσχέδιο.  Σε ό,τι ακούστηκε περί εδραίωσης με αυτό το νομοσχέδιο του «συνδικαλιστικού κράτους», ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε πως «δείχνει καθαρά ότι είμαστε σε διαφορετικές όχθες. Στη δική μας ιδεολογική αντίληψη δεν χωρά το να μην συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα πειθαρχικά συμβούλια που τους αφορούν άμεσα. Η δική σας ιδεολογική αντίληψη είναι που θέλει τους δημοσίους υπαλλήλους υποχείρια και πολιτικούς πελάτες για ρουσφέτια».
Ενώ για το επιχείρημα να μην καταργηθεί η πολιτική επιστράτευση των απεργών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο η δημόσια υγεία απειλήθηκε από την απεργία των καθηγητών και με αυτό το αιτιολογικό κρίθηκε παράνομη πριν καν προκηρυχθεί; Ντύσατε στο χακί, συνέχισε, όλους τους εργαζόμενους κατά τη μνημονιακή περίοδο. Αυτό είναι δημοκρατία; Εμείς αυτό ερχόμαστε να αναιρέσουμε.
Στο πολύ σημαντικό θέμα των επαναπροσλήψεων που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε πως υπάρχει εμφανής σύγκρουση συμφερόντων. Αφού η κυβέρνηση υπερασπίζεται όλους όσους κυνηγήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και οι οποίοι είδαν να καταστρέφεται η ζωή τους μέσα σε ένα βράδυ. Αντίθετα με σας- απευθυνόμενος πάλι προς τους βουλευτές της πρώην συγκυβέρνησης-  που θέλετε ένα δημόσιο κουτσό και ανάπηρο, έρμαιο στις ορέξεις των πολιτικών σας φίλων, καταστρέφοντας ζωές μέσα σε ένα βράδυ, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους σαν νούμερα σε μια διαπραγμάτευση.
Τέλος, ειδικά για την περιφέρεια και συγκεκριμένα για τα Δωδεκάνησα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε ότι η εισαγωγή της ρύθμισης για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου θα δώσει ανάσα για έγκαιρη κάλυψη των εποχιακών αναγκών των νησιών που τόσα χρόνια οι προσλήψεις έρχονταν κατόπιν εορτής. Όμως παράλληλα καυτηρίασε και την πάγια πρακτική της κομματοκρατίας που γέμιζε με γαλάζια και πράσινα παιδιά- στρατιές συμβασιούχων ομήρων- τη Διοίκηση και άφηνε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τεράστια κενά σε μόνιμο προσωπικό.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας: