Ο ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου συγκροτήθηκε στα τέλη του 2008 από το ΣΥΝ και ανένταχτους συντρόφους και οργανωτικά λειτούργησε με τη συντονιστική επιτροπή η οποία μέχρι και σήμερα οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν εδώ τη συνέλευση. Η επιτροπή συγκροτήθηκε από μέλη της Γραμματείας του ΣΥΝ και όσους ανένταχτους ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτή. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής ήταν ανοιχτές και σε αυτές συμμετείχαν αρκετές φορές σύντροφοι και φίλοι ανάλογα με τη χρονική συγκυρία και τα εξειδικευμένα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Στην περίοδο αυτή έγιναν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις εθνικού επιπέδου, μια διπλή εκλογική αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση και  μια αναμέτρηση για το ευρωκοινοβούλιο. Καταφέραμε να εκλέξουμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ένα βουλευτή τον σ. Δημήτρη Γάκη, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέξαμε ένα δημοτικό σύμβουλο και δύο περιφερειακούς συμβούλους (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες).

Έγινε μεγάλη προσπάθεια να είμαστε παρόντες σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που ανέκυψαν στον τόπο, χωρίς να είναι πάντα επιτυχημένη η παρέμβασης μας. Ωστόσο δεν καταφέραμε να έχουμε παρέμβαση στη νεολαία αλλά και στις περιοχές εκτός πόλης Ρόδου με εξαίρεση τη Σορωνή, την Αρχάγγελο και τη Νότια Ρόδο.

Στα θετικά πάντως καταγράφεται ότι καταφέραμε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διακριτή συμμετοχή με δικό του μπλοκ και δικό του διεκδικητικό πλαίσιο.

Με την οργανωτική συγκρότηση του νέου κομματικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η συντονιστική επιτροπή έχει προσανατολιστεί στην εκ βάθρων οργανωτική συγκρότηση του κόμματος και σε τοπικό επίπεδο. Το εκλογικό αποτέλεσμα και η συνεπής πολιτική στάση του κόμματος έχει οδηγήσει πολλούς νέους φίλους να συμπαραταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στη Νότια Δωδεκάνησο. Υποχρέωση μας είναι να μπορέσουμε να οργανώσουμε τη δουλειά μας και να γίνουμε πιο ουσιαστικοί και πιο αποτελεσματικοί στην παρέμβαση μας στην τοπική κοινωνία και τα τοπικά δρώμενα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συγκροτηθεί ήδη 5 ομάδες εργασίας:

  1. Ομάδα Προάσπισης Δημόσιου Συμφέροντος. Κύριο έργο της ομάδας είναι να καταθέτει τεκμηριωμένες απόψεις για τα επικείμενα ξεπουλήματα.
  2. Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κύριο έργο της ομάδας είναι οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης.
  3. Ομάδα ΜΜΕ. Κύριο έργο της ομάδας είναι η προβολή του έργου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην περιοχή.
  4. Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κύριο έργο της ομάδας είναι η  παρέμβαση σε θέματα Δήμου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις Ροδοκόκκινο και Πολίτες Κόντρα στον καιρό.
  5. Ομάδα Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής. Κύριο έργο της ομάδας η συμβολή στην παραγωγή πολιτικής για θέματα τουρισμού και νησιωτικότητας.

Οι 3 πρώτες ομάδες ήδη λειτουργούν σε αντίθεση με τις άλλες δύο που δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συμμετοχής. Καλούνται όλοι οι σύντροφοι και οι φίλοι σήμερα να δηλώσουν σε ποιες από αυτές τις ομάδες θέλουν να συμμετέχουν.

Η Ομάδα Προάσπισης Δημοσίου συμφέροντος ασχολήθηκε με το θέμα της «αξιοποίησης» του Γκολφ Αφάντου, για το οποίο καταθέσαμε μια τεκμηριωμένη πρόταση που στη γενική της φιλοσοφία υιοθετήθηκε από τους φορείς που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα. Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα μπροστά μας με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούμε, όπως είναι το αεροδρόμιο, τα λιμάνια, αλλά και οι υπόλοιπες παραλίες που θα πάρουν σειρά (Τσαμπίκα, Λάρδος, Πρασονήσι). Ήδη ετοιμάζεται προσφυγή προς το ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές.

Η ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει επίσης σημαντικό έργο να επιτελέσει δεδομένης της αυξανόμενης κρίσης που αναμένεται να πλήξει και την περιοχή μας το χειμώνα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι ζητούμενο η φιλανθρωπία, αλλά η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε σκοπό να υποκαταστήσουμε τις υπάρχουσες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που ήδη λειτουργούν, αλλά να συνδράμουμε το έργο τους. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου συλλογή φαρμάκων και να τα δώσουμε στο κοινωνικό φαρμακείο, ενώ ανάλογες δράσεις θα καθιερωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα. Ακόμη αποφασίσαμε να βοηθήσουμε ομάδες εκπαιδευτικών στην οργάνωση δράσεων ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Τέλος αποφασίστηκε η δημιουργία μιας τράπεζας χρόνου, όπου θα μπορεί ο καθένας να προσφέρει υπηρεσίες στα μέλη της τράπεζας και να ζητήσει υπηρεσίες από άλλα μέλη χωρίς οικονομική συναλλαγή.

Η ομάδα ΜΜΕ φροντίζει για την έκδοση των Δελτίων Τύπου, αλλά και επιμελείται την έκδοση ενός εβδομαδιαίου ηλεκτρονικού ενημερωτικού εντύπου, το οποίο αποστέλλεται σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των φίλων και συντρόφων.

Γίνεται αντιληπτό ότι το εγχείρημα του ανοίγματος το κόμματος στην τοπική κοινωνία και η πολύπλευρη αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που προανέφερα απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των συντρόφων και φίλων στις διαδικασίες του κόμματος. Ακριβώς αυτό είναι που καθορίζει και την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η συμμετοχή στις δράσεις του χώρου, η προβολή των θέσεων και η ουσιαστική παρέμβαση στα τεκταινόμενα της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελεί σήμερα τη μοναδική δύναμη πολιτικής ανατροπής και η καθημερινή μας παρουσία οφείλει να το αποδεικνύει. Πρέπει άμεσα να παρέμβουμε στους χώρους εργασίας και να συγκροτήσουμε οργανωμένες συνδικαλιστικές κινήσεις. Επίσης πρέπει άμεσα να έρθουμε σε επαφή με τη νεολαία.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε, είναι ο επιχειρούμενος εκφασισμός της κοινωνίας. Τα τάγματα εφόδου άρχισαν κι εδώ να κάνουν την εμφάνιση τους ενώ με αφορμή το θέμα του κέντρου κράτησης μεταναστών, οι φασίστες καπηλεύτηκαν τις αντιδράσεις των πολιτών. Πρέπει άμεσα να δράσουμε, διοργανώνοντας αντιφασιστικές δράσεις, αρθρογραφώντας αλλά κυρίως μιλώντας καθημερινά με τον κόσμο.

Σήμερα λοιπόν ερχόμαστε να συζητήσουμε δύο βασικά πράγματα

1. Ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θέλουμε και ποιο θα είναι το πολιτικό του προφίλ.

2. Ποια ζητήματα πρέπει να προτάξουμε τοπικά και με ποιο τρόπο θα δράσουμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην κοινωνία.

Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολος, όμως πρέπει να αποδείξουμε και εμείς από τη Ρόδο ότι είμαστε ικανοί να αποτελέσουμε την πολιτική δύναμη ανατροπής.

 

Για τη Συντονιστική Επιτροπή

Ο Συντονιστής

Νεκτάριος Σαντορινιός

Font Resize