χώρας»Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού KONTRA και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελλιγώνη. 

  • Η κλιμάκωση της έντασης δεν ωφελεί κανέναν, ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει

«Σαφώς υπάρχει κάποια ανησυχία στους ακρίτες των νησιών μας, που ζουν στην εσχατιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, σε σχέση με την τουρκική πολιτική έντασης.  Οι σχέσεις μας με το λαό στη γείτονα χώρα, και ιδιαίτερα με όσους ζουν στα τουρκικά παράλια, είναι πάρα πολύ καλές. Όμως, το πρόσφατο κλίμα έντασης δημιουργεί πολλά προβλήματα στον τουρισμό και την οικονομία, και στις δύο πλευρές. Αυτό που είναι σημαντικό –κάτι που μας μετέφερε και ο Δήμαρχος Σύμης στην επίσκεψή μας-, είναι ότι δεν πρέπει η χώρα μας να ακολουθεί την κλιμακούμενη ένταση και όσο μπορούμε, τουλάχιστον από την δική μας πλευρά, να επιδιώκουμε τον διάλογο και την ψυχραιμία».

  • Μονοδιάστατη η εξωτερική πολιτική που ασκεί ο «πιστός και δεδομένος»  κ. Μητσοτάκης

«Σύμφωνα και με το μήνυμα που έστειλε από τη Σύμη ο Αλέξης Τσίπρας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ενώ μπροστά σε όποια απειλή  ο λαός μας είναι ομόθυμος και ομόψυχος»

«Πρέπει να γνωρίζει η απέναντι πλευρά ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε -ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Αντιπολίτευση- από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα όμως, αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική στη χώρα μας είναι μονοδιάστατη. Ο κ. Μητσοτάκης ως «πιστός και δεδομένος» σύμμαχος, εκθέτει τη χώρα και τη μετατρέπει σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Ασκεί μια πολιτική που δεν είχε ασκηθεί ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  και υπηρετεί ένα δόγμα που δεν εξυπηρετεί  τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Όταν απέναντί σου έχεις μια αναθεωρητική δύναμη και δεν διεκδικείς από τους συμμάχους να δείξουν μια πιο ισχυρή πιο καθοριστική στάση στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι φυσικό η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, να κλιμακώνει ραγδαία τις διεκδικήσεις της. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να βρέθηκε στην Αμερική, να μίλησε στο Κογκρέσο και να συζήτησε με τον Μπάιντεν, όμως δεν ακούσαμε μισή λέξη από τους αξιωματούχους αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, για το αν θα προχωρήσουν στην ακύρωση την αγορά των F-16 από την Τουρκία ενώ η αμερικάνικη γραφειοκρατία έχει προχωρήσει την υπόθεση».

Font Resize