Αναφορά εγγράφου της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, η οποία συνυπογράφεται από 41 επιπλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με περιστατικά όπου τα άτομα με αναπηρία καλούνται να πληρώσουν τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας λόγω καθυστερημένης έκδοσης αποφάσεων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στο οποίο βασίστηκε η αναφορά, λόγω του χρονίζοντος προβλήματος λειτουργίας των ΚΕΠΑ στη χώρα, οι γνωμοδοτήσεις αναπηρίας καθυστερούν να εκδοθούν και κατ΄ επέκταση οι οικονομικές υπηρεσίες δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα απαλλαγής των ατόμων με αναπηρία από το τέλος ταξινόμησης και τελών κυκλοφορίας.

Το όλο ζήτημα επιφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη ζωή των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να διευθετηθεί, με τη συνεργασία των δυο Υπουργείων, ώστε ομαλά να ισχύσει η κοινή υπουργική απόφαση που σαν κοινωνικό μέτρο, δίνει το δικαίωμα απαλλαγής των ατόμων με αναπηρία από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Αθήνα, 3 Απρίλη 2015                    

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: 1. κ. Υπουργό Οικονομικών

          2. κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Παρέμβαση για να μην αποκλείονται τα άτομα με αναπηρία από τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, λόγω καθυστέρησης συνεδριάσεων των ΚΕΠΑ»

Οι κάτωθι υπογράφοντες Βουλευτές, καταθέτουν ως αναφορά, το με ημερομηνία 24.03.2015 και αριθμ. Πρωτ. 665, έγγραφο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία που αναφέρεται στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στα οποία και δεν αναγνωρίζεται από τις οικονομικές υπηρεσίες το δικαίωμά τους για απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που παραλαμβάνουν όταν φέρουν, εκπρόθεσμα, γνωμάτευση επιτροπής ΚΕΠΑ.

Αναλυτικά και όπως αναφέρεται στο επισυναπτόμενο έγγραφο της Ε.Σ.Α.μεΑ, υπάρχει ένα χρονίζον θέμα με τον τρόπο λειτουργίας και την αδυναμία έκδοσης έγκαιρων αποφάσεων πιστοποίησης αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ κάτι που δεν άπτεται του Υπουργείου σας, αποτελεί όμως την πρωταρχική γραφειοκρατική αιτία του αναφερόμενου θέματος.

Τα πιστοποιητικά αναπηρίας που κατατίθενται εκπρόθεσμα, δεν αναγνωρίζονται από τις οικονομικές υπηρεσίες ως δικαιολογητικά για την υπαγωγή του εκάστοτε αιτούντος στην ΚΥΑ Δ18Α 5038263 ΕΞ2013/23/10/2013 και έτσι είναι αρκετές οι περιπτώσεις αυτές ατόμων με αναπηρία που κλήθηκαν να πληρώσουν τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, γεγονός που επιφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη ζωή των ίδιων των ατόμων και των οικογενειών τους.

Με βάση τα προαναφερόμενα, καλείται το Υπουργείο να βρει ένα τρόπο αντιμετώπισης αυτού του κωλύματος, που όπως είπαμε η αιτία δεν αφορά ενδογενώς το Υπ. Οικονομικών, η σχετική ΚΥΑ όμως καθώς και οι υπηρεσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα άτομα με αναπηρία για την απαλλαγή τους από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, ανήκουν στο Υπουργείο σας. 

 Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

Αμμανατίδου Ευαγγελία

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)

Γάκης Δημήτρης

Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Έφη

Γκαρά Αναστασία

Δέδες Ιωάννης

Διώτη Ηρώ

Δημητριάδης Δημήτριος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα

Καματερός Ηλίας

Καραγιουσούφ Αϊχάν

Καρακώστα Ευαγγελία

Καραναστάσης Απόστολος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κοζομπόλη- Αμανατίδη Παναγιώτα

Κουρεμπές Θεοφάνης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης Βασίλης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαξεβανάκης Δημήτριος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πολάκης Παύλος

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)

Σταθάς Ιωάννης

Σταύρος Γρηγόρης

Συρίγος Αντώνης

Συρμαλένιος Νίκος

Τεκτονίδου Κυριακή

Τζαμακλής Χάρης

Τζούφη Μερόπη

Τσίρκας Βασίλης

Χατζηλάμπρου Βασίλης

Φάμελος Σωκράτης

 

Font Resize